‌
‌
‌

Nieuwsbrief winter 2022

‌
‌

Beste Leden,

Na een prachtige zomer zijn we dan toch in een echte winter beland. En daarmee ook al weer bijna aan het einde van dit jaar.
Het bestuur heeft zich dit jaar voornamelijk bezig gehouden met het vernieuwen van de website. Omdat we nog maar een klein bestuur over hadden, was dit iets waar veel tijd in is gaan zitten.
Maar gelukkig hebben een aantal mensen zich aangemeld om in het bestuur plaats te nemen. We zijn nog in de kennismakingsfase, dus in een volgende nieuwsbrief zullen we er meer over vertellen en jullie hopelijk de nieuwe bestuursleden voor kunnen stellen. We zullen dan ook weer tijd hebben om ons met de organisatie van een Meet&Greet bezig te houden. Het plan is deze in 2024 te houden.

‌
‌

Nieuw hulpmiddel geeft zicht op prikkelverwerking slechtziende kinderen

.

Afbeelding1 ‌

Nieuws uit het veld

Jonge slechtziende kinderen vertonen meer problemen in de prikkelverwerking dan goedziende kinderen. Dit vergoot de kans op het ontwikkelen van emotionele of gedragsproblemen. De bestaande Sensory Profile (NL) brengt samen met een aanvullende lijst de sensorische informatieverwerking van deze kinderen in beeld. De uitkomst biedt aanknopingspunten om tijdig op mogelijk probleemgedrag te anticiperen.

Kinderen met een visuele beperking lopen een groter risico op het ontstaan van problemen met sensorische informatieverwerking. Ze hebben bijvoorbeeld minder kansen om deel te nemen aan bewegingsactiviteiten, waardoor ze onvoldoende feedback kunnen krijgen over hun lichaamshouding en beweging. Ook kunnen ze ander zintuigelijk gedrag vertonen dan kinderen zonder een visuele beperking, omdat ze hun zicht niet optimaal in kunnen zetten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze tastprikkels vermijden doordat deze heel onvoorspelbaar kunnen zijn.

Onderzoek

Bartimeus, de RUG en Erasmus Medisch Centrum hebben met de Sensory Profile (NL) wetenschappelijk onderzocht hoe ouders van slechtziende kinderen van drie tot en met acht jaar de sensorische informatieverwerking van hun kind beoordelen. De belangrijkste resultaten zijn dat kinderen in deze leeftijdsgroep meer problemen vertonen in de prikkelverwerking vergeleken met goedziende kinderen. Hoe meer deze problemen voorkwamen, hoe meer emotionele of gedragsproblemen de kinderen hadden. De oudere kinderen met een visuele beperking (6-8 jaar) hadden meer problemen dan de jongere kinderen (3-5 jaar).

Aanvullende lijst

Daarnaast is een aanvullende lijst gemaakt. Hierop staan gedragingen die vooral slechtziende kinderen vertonen, zoals heen en weer wiegen met hun hoofd of lichaam, voorwerpen herhaaldelijk in de handen manipuleren of met de vingers tegen de ogen duwen. Door de scores op deze lijst te vergelijken met de scores van andere slechtziende kinderen, kan beoordeeld worden of deze kinderen gedragingen vaker vertonen dan hun leeftijdsgenootjes. De aanvullende items geven daarbij een indicatie of de regulerende strategieën van het kind een negatieve invloed kunnen hebben op de algehele ontwikkeling van het kind.

Samen vormen beide lijsten de SP-VI: Sensory Profile for children with Visual Impairments.

Bron: bartimeus.nl

‌
36b60f58-c7a6-4a3c-b951-de2b6feb47e6
‌

Nieuwe test

Onlangs is de Nederlandse normering voor de EASI test afgerond. Onder leiding van Esther Fleurbaay is de test met behulp van een aantal testers genormeerd voor een groep kinderen van 3-12 jaar Een flinke klus, die door de NSSI gewaardeerd is met een bloemetje.
‌
‌


Interessant nieuws

De NSSI probeert de leden op de hoogte te houden van publicaties en interessante weetjes die verschijnen ten aanzien van SI. De NSSI neemt hier geen stelling in, maar geeft alleen door. 

Onderzoek van de Universiteit Gent en het Universiteits Ziekenhuis Gent toont dat 90 procent van slechthorende baby's wordt gescreend op evenwichtsproblemen.

Sinds 2018 screenen de Vlaamse referentiecentra, gespecialiseerd in gehoorproblemen, het evenwicht van slechthorende baby's. Het gaat om kindjes die na een gehoortest doorverwezen zijn door Kind en Gezin. 90 procent van die baby's neemt ook effectief deel aan de screenings, en dat is een groot succes, zo blijkt uit onderzoek van de UGent en het UZ. Dat grote aantal is positief nieuws, want hoe sneller je ontdekt dat een baby door gehoorverlies evenwichtsproblemen heeft, hoe sneller een behandeling kan opgestart worden. Lees hier het hele artikel
In de podcast Durf te dromen van JONG NVFK een gesprek met  Ria Nijhuis-van der Sanden en Jacqueline Lohle-Akkersdijk. Zij hebben samen meegewerkt aan het in kaart brengen van de wetenschappelijke evidentie van sensorische integratie interventies binnen de kinderfysiotherapie. De podcast kan je hier beluisteren.


‌
‌

Verslagen van lezingen op de website

We sluiten dit jaar af met een deelname aan nog een online congres van 11congressen.nl: Kinderen met bijzondere breinen.  Verslagen van de presentaties zullen weer op de website te vinden zijn.
‌
‌

Om niet te vergeten.

Zoals al vaker aangegeven willen wij er als stichting zijn door en voor onze leden. Als bestuur zouden we het dan ook op prijs stellen als er van jullie uit  gereageerd wordt op bijvoorbeeld een nieuwsbrief of het plaatsen van verslagen op de besloten website en/of ideeën voor een Meet en Greet dag.

Opmerkingen / ideeën kun je sturen naar  info@nssi.nl


‌
‌

Ten slotte

Het bestuur wenst iedereen fijne feestdagen en alle goeds voor 2023!

‌
images (2)
‌
‌
‌
‌
‌
‌
‌

Je hebt deze e-mail ontvangen omdat je je hebt geabonneerd op NSSI als . Als je geen e-mails meer wilt ontvangen, gelieve hier uitschrijven.

© NSSI, All rights reserved.

‌
‌
‌