Materiaal Uitgelicht

Overzicht van milieuvriendelijke en/of natuurlijke SI materialen – oktober 2018

Sinterklaas en Kerst komen er weer aan. Tijd van het jaar dat we weer ons hoofd mogen breken om leuke en zinvolle kadootjes voor elkaar te kopen of te maken. Omdat er steeds meer een beweging onstaat voor milieuvriendelijk en/of natuurlijk materiaal, hebben wij ook eens een zoektocht hiernaar gedaan op het gebied van SI materialen. Nu is dat zeker niet voor alles te vinden en zijn de SI (spel) materialen die je in Nederland in de winkels en in de voor ons bekende webshops voor SI materialen kunt vinden van een prima kwaliteit. Veilig voor kinderen en ze gaan lang mee. Zolang wij de spullen dan gewoon weer doorgeven aan anderen als we ze niet meer gebruiken, zijn we ook duurzaam bezig.

Overzicht milieuvriendelijke of natuurlijke SI materialen.doc (473 downloads)

Chewigem kauwsieraden van Educadora Webshop – juli 2018

Bijten op je nagels, kluiven op je pen of potlood, sabbelen op je mouw of touwtjes aan je kleding? Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die daar meer behoefte aan heeft dan een ander. Bij sommige gaat het zo ver dat ze het nodig hebben om zich te kunnen concentreren of rustig te worden. Zo’n 20 jaar geleden werd er in deze gevallen vaak een bijttube ingezet. Elke SI therapeut had wel lange stukken van dit materiaal in zijn kast liggen in verschillende diktes en stevigheid. Maar het zag er altijd een beetje vreemd uit als een kind met zo’n afgeknipt stukje rondliep om op te kauwen of sabbelen.

Gelukkig is er tegenwoordig heel veel keus in bijt- en kauwmaterialen voor alle leeftijden. De nieuwste ontwikkeling hierin zijn wel de mooie en stoere kauwsieraden, o.a. van het merk Chewigem. Wij mochten een aantal kettingen met bijthangers beoordelen van Chewigem via Educadora Webshop.

Alle kettingen zijn vrij van siliconen, BPA, lood en latex. Dat is belangrijk om op te letten als je bijt-en kauwmaterialen wilt aanschaffen. De sieraden zijn voor kinderen boven de 3 jaar ivm losse onderdelen aan het koord waar de bijthanger aan bevestigt is. Ze zijn makkelijk schoon te maken in een afwassopje. Ze mogen eventueel ook in de vaatwasser, maar alleen op het bovenste rek. Advies is wel om het koord niet in de vaatwasser te stoppen. Chewigem geeft zelf aan dat de hangers geschikt zijn voor de lichte, gemiddelde kauwbehoefte.

Bij het testen van een aantal verschillende hangers, valt op dat er verschil in dikte is en daardoor ook in buigzaamheid. Daarnaast kun je kiezen voor een gladde hanger of een met ribbeltjes en randjes. Er zijn meerdere vormen van rond tot vierkant. Sommige hangers zijn volledig gesloten, anderen hebben een gat in de vorm. Er lijkt zo voor vele prikkel- en sabbelbehoeftes in de mond een hanger te zijn. Voor de jongens is er ook een ruime keuze in soorten en kleuren die er stoer uitzien.

Wij hebben er op het werk een aantal aangeschaft om deze bij de kinderen in te zetten. Van een aantal heb ik een aantal eigenschappen op een rijtje gezet zoals ik ze ervaren heb.
Groene met witte ronde bijtketting:
– glad
– rond
– meerdere kleuren voor jongens en meisjes
– stevig, wel iets buigzaam

Druppel in roze legerkleuren:
– ronde gedeelte stevig
– glad
– rond
– smalle hanger gedeelte heel flexibel
– smalle gedeelte kan fijn zijn om je lippen omheen te sluiten of je tanden op te zetten

Hartvorm in tijgerprint:
– glad
– rond en hoekjes
– opening, fijn voor degene die met hun tong willen friemelen
– medium stevig

Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om te kijken op welk moment het kauwen of bijten plaats vindt. Is dit tijdens het werken op school, als iemand zich moet concentreren? Bijt iemand dan op de nagels, op zijn pen of iets anders? Dit maakt namelijk uit in de keuze van bijt- en kauwmaterialen. Ik heb gemerkt dat bij kinderen die veel op hun pen gaan kauwen, niet zo snel de ketting pakken. Dit lijkt dan een extra handeling die ze moeten doen, waar ze niet aan denken tijdens het werken. Dan kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een bijtstuk achterop de pen bijvoorbeeld. We willen hiermee met name aangeven dat bij alles er altijd meerdere oplossingen kunnen zijn en de een beter aansluit dan de ander. Maar voor degene die de ketting wel tussendoor zullen gebruiken, is dit een mooi sieraad en zeker het proberen waard. Ook als je hem niet wil gebruiken om op te kauwen of bijten, zijn ze ook erg leuk om gewoon als ketting te gebruiken.

Senseez kussen van Educadora Webshop – oktober 2017

Velen van jullie zullen deze mooie kussens al eens voorbij hebben zien komen op facebook, op internet of in nieuwsbrieven. Ze zijn ze nu gewoon erg populair of zijn ze ook echt fijn om in het dagelijks leven te gebruiken? Wij mochten van Educadora Webshop – Chewigem een van deze kussens uittesten. Dat hebben we uiteraard graag gedaan.

We hebben het kussen meegenomen naar een school waar zowel leerlingen zitten met en zonder extra sensorische aandachtspunten. Daar hebben een aantal leerlingen het kussen met een print van een voetbal uitgeprobeerd. De reacties waren wisselend. Sommige leerlingen vonden het heerlijk en andere gingen er snel weer vanaf. Zij vonden dat getril onder hun billen maar niets. Degene die al best groot waren, zaten ook iets minder comfortabel op het kussen doordat ze dan teveel met hun billen over de rand heen hangen. Maar de meesten waren enthousiast over de print (een voetbal) en het gevoel (het trillen).
We hebben hem uiteraard zelf ook getest. Voor volwassenen zou het fijn zijn als er een keer een grotere maat gemaakt gaat worden. Dan zit het iets comfortabeler en wordt de trilling beter verdeeld over het hele zitvlak. Voor kinderen is dit echter niet zo snel een probleem. De mate van trilling voelt prettig aan voor de meesten. Vergeleken met allerlei tril- en massage materialen vinden wij het een bescheiden mate van trilling. Voldoende voelbaar, maar niet te sterk overheersend. Zeker als je het in de klas zou willen gebruiken, moet het ook niet te overheersend en te afleidend zijn. Geluid door het trillen is niet tot nauwelijks hoorbaar als je erop zit.
Het design ziet er mooi en stevig uit, is goed afneembaar. Er zit ook nog een handige lus aan met een karabijn haakje zodat het kussen makkelijk aan je tas te klikken is en mee te nemen is naar verschillende plekken. Op de website is er keus in meerdere soorten, kleuren en vormen van het Senseez kussen.

Swingy Thing van Playble – juli 2017

Alweer bijna een jaar geleden, mocht ik van de firma Playble.nl een leuk en interessant product uitproberen. De Swingy Thing. Een standaard met een serie vrolijk gekleurde houten vormen eraan. Maar wat moest ik er mee? Moet ik het leuk ergens neerzetten en er naar kijken? Het deed me een beetje denken aan die balletjes die heel veel mensen vroeger op hun bureau hadden staan (Newton Cradle) en die tegen elkaar aan bleven tikken. Kun je niet zoveel mee behalve naar kijken. Maar wel uitermate interessant.
Moest ik de swingy thing ook onder deze categorie scharen?

Het blijkt dat je met de swingy thing veel meer kunt doen dan in beweging zetten en er naar kijken. Bij de swingy thing zit een poster met heel veel fijnmotorische oefeningen die je kunt doen. Zoals op de site zelf vermeld wordt, naast dat het de fijne motoriek traint, stimuleert het zeker ook de oog-hand coördinatie.
Voor diegene die niet zo’n zin hebben om een opdracht te doen, is het ook leuk om gewoon de onderdelen aan het draaien te zetten en draaiende te houden. Je kunt ook nog de stang met houten onderdelen van het frame afhalen en terwijl je hem vast hebt de onderdelen aan het draaien brengen. Doe je ook nog eens een beroep op tweehandig werken.
De swingy thing is makkelijk mee te nemen. Het is niet heel groot en kan makkelijk uit elkaar gehaald worden. Nadeel hiervan is, dat als je er iets te wild mee omgaat hij tijdens het draaien van zijn standaard af schiet. Hij gaat er niet kapot van, maar het kan bij wat te enthousiaste of onhandige kinderen frustratie geven als die telkens omvalt. Met twee elastiekjes bij de uiteinden kun je het eraf vallen al voor een groot gedeelte oplossen. Alleen moet je hem dan nog even vast tapen om te zorgen dat die niet in zijn geheel omvalt.

Geluidsdempende koptelefoons en oordopjes – januari 2017

We hebben een review geschreven waarin verschillende geluidsdempende koptelefoons en oordopjes met elkaar vergeleken wordt. Vooraf wordt wat meer verteld over de inzet en het waarom van deze geluidsdempers. Klik op de download hieronder om het gehele review te lezen.

Review-geluidsdempende-koptelefoons-201711.doc (1338 downloads)

Knetterzeep – oktober 2016
Het laatste jaar zien we steeds vaker de vrolijk gekleurde bussen van knetterzeep voorbij komen en hun o zo grappige knetterpeer. Maar wat is het nu eigenlijk precies en wat kun je ermee?

Knetterzeep is een reinigend schuim wat je uit een spuitbus haalt waarmee je handen kunt wassen zonder water te gebruiken. Zodra het op je handen komt, begint het echter een knetterend geluid en prikkelend gevoel te geven. Vandaar de naam knetterzeep. Als je het schuim dan ook nog uitsmeert over je handen gaat het nog harder knetteren.

Deze zeep is erg leuk voor alle prikkelzoekers onder ons, groot en klein. Wees wel voorzichtig met het aanbieden voor een eerste keer. Laat het eventueel eerst horen bij jezelf en spuit het niet zonder waarschuwing op iemand zijn hand. Het moet een leuke ervaring worden en geen schrikreactie teweeg brengen. Op dit moment is er ook alleen de geur appel/peer verkrijgbaar. Een heerlijke frisse zoete geur, maar niet ideaal voor sommige mensen die erg gevoelig reageren op sterke geuren. Maar niet getreurd, binnenkort komt er een nieuwe variant op de markt waar geen geur aan zit.

Wij hebben de knetterzeep uitgetest bij kinderen, maar ook volwassenen. Iedereen was eigenlijk wel heel nieuwsgierig. Sommige kinderen en volwassenen vonden de sensatie iets te sterk of de geur te intens. Maar de meesten hadden de grootste lol en wilden alleen maar hun handen nog meer wassen met deze knetterzeep.

Een ideaal zeepmiddel om je handen te wassen voor mensen die van zoete geuren houden en wel geprikkeld willen worden. Of het nu is om je handen te wassen als ze vies zijn of om jezelf weer even alert te maken in de klas of tijdens een vergadering. Even een knetterzeep break en je bent weer helemaal wakker geschud.

Meer informatie over deze zeep kun je vinden op de website van Knetterzeep

Knetterzeep